MENÜ

JVK Rágcsálós Oldala
Minden, amit tudni kell a rágcsálótartásról.

RÉPASÜTI
(50db!!)

  • 100 g reszelt répa
  • 100 g szeletelt mogyoró
  • 100 g köles
  • 100 g kukorica
  • 100 g hántolt napraforgómag
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál víz

Minden hozzávalót alaposan keverjünk össze, majd kanalakkal kis tallérokat formáljunk velük. Ezeket sütőpapírra rakjuk, majd 180°C-on 10-12 percig aranybarnára sütjük.

 

MOGYORÓ-OSTYA

  • magos eleség
  • néhány mogyoró
  • mazsola
  • liszt
  • tojás


Minden hozzávalót alaposan keverjünk össze, és abban az esetben, ha a tészta száraz lenne, öntsünk hozzá egy kis vizet. A masszát 2 cm vastagságban ostya alakban osszuk el, majd 150°C-on 45 percig süssük.

 

GYÜMÖLCSSÜTI

  • Szilva
  • mazsola
  • körte
  • alma
  • csipkebogyó
  • mogyorók
  • teljes kiőrlésű liszt
  • 1 tojás

 

A szilvát magozzuk ki, majd az összes hozzávalót daráljuk le. Ezt követően a masszát ujjvastagságnyira kiteríteni és formára szúrni. 200°C-on 45-50 percig süssük.

 

MALACKEKSZ (de nem csak tengerimalacnak)

  • 1 alma
  • 1 répa
  • 1-2 maroknyi zabpehely
  • zsemlemorzsa

A zöldségeket és gyümölcsöket finomra reszelni vagy ledarálni. Ezután adjunk hozzá zsemlemorzsát és zabpelyhet és addig gyúrni, amíg közepesen szilárd nem lesz a massza. Ezt követően a tésztát terítsük ki és különböző alakzatokkal zsúrjuk ki. 180°C-on 15-20 percig süssük, majd hagyjuk kihűlni, majd egy kekszes dobozban tároljuk. A tésztába rakhatunk diót vagy mazsolát is. Ha a sütés előtt a formákba csinálunk lyukakat, akkor fel tudjuk fűzni, így nem piszkolódnak.

 

RÉPATALLÉR
(kb. 15-20 db)

  • 3 közepes méretű répa
  • 120 gr. zabpehely

A répákat pucoljuk meg, vágjuk össze kis darabokra, majd daráljuk össze, hogy püré állaga legyen. Ezután a zabpelyhet adjuk hozzá és jól keverjük össze. A kész masszából kézzel készítsünk több tallért, majd helyezzük egy alufóliára. 150°C-on 2 órán át szárítsuk. Minden fél órában fordítsuk meg! Etetés előtt hagyjuk jól lehülni!

 

RÁGCSÁLÓTALLÉR

  • 50 g búza
  • 150 g zabpehely
  • 20 g köles
  • 20 g hántolatlan szezám
  • 2 reszelt répa
  • 1 tojás
  • víz

A hozzávalókat összekeverni, majd egy rudat formáljunk belőle, amikből vékony szeleteket vágunk. Ezt követően 10 percen át 175°C-on sütni. Fagyasztásra alkalmas!

Megjegyzés: deguk esetén a mazsolát és aszalt gyümölcsöt hagyjuk ki!

 


Banános-mazsolás
Hozzávalók:
 1 banán
 kókuszreszelék
 mazsola
 szezámmag
 liszt


A banánt összeturmixoljuk, aztán a péphez adunk némi kókuszreszeléket, szezámmagot. Összekavarjuk. Ezután kis gombócokat csinálunk, és a közepébe mazsolát teszünk. Ha ezzel kész vagyunk még kókuszba beleforgathatjuk. Előmelegített sütőbe tesszük és 150fokon 10-15percig sütjük. (Teljesen nem sül meg!)


Rágcsa Sali
Hozzávalók lehetnek:
 kígyó uborka
 saláta
 alma
 répa
 paradicsom
 paprika
(legalábbb három az itt felsoroltak közül)

 

Mindent felvágunk és összekeverünk egy tálba, rakhatunk bele még kis reszelt sajtot, főtt rizst vagy főtt tésztás vagy főtt tojást, de csak az egyik féle főttet, ne mindet egyszerre. Mindenből egy kicsit, mert ugye sok kicsi sokra megy. Összekevered és tálalod, imádni fognak érte :)


Almás keksz
Hozzávalók:
 1 alma
 4 evőkanál zabpehely
 3 evőkanál liszt


Elkészítés: Az almát apróra reszeljük. Hozzáadjuk a lisztet és a zabpelyhet, s az egészet jó alaposan összegyúrjuk. A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk (a tészta hajlamos a letapadásra, így kicsit ügyeskedni kell), formákkal kiszaggatjuk. Sütőpapírra téve, előmelegített sütőben 150°C-on kb. 45 percig sütjük, amíg szép barna lesz. Tárolás: Akár nyitott edényben is tárolható. Ha kiszárad, akkor a fogakat is koptatja.


Téli gyümölcsálom
Hozzávalók:
 1db narancs
 2db kiwi
 1 db banán
 ½ cékla
 kb. 1 bögre zabkorpa
 kevés kókuszreszelék


Elkészítés:
A narancsot meghámozzuk, ha magvas, akkor kimagozzuk, majd apró darabokra vágjuk. A kivit, banánt, céklát meghámozzuk, és péppé turmixszoljuk. A pépbe belekeverjük a felvágott narancsot, és annyi zabkorpát, hogy egy kemény, de még formálható tésztát kapjunk. Ebből ízlés szerinti formát gyúrunk, majd kókuszreszelékbe forgatjuk.

 

 

Hírek

Szavazás

Tartasz valamilyen rágcsálót?
Nem
Igen
Nem, de fogok
Asztali nézet